Historie algemeen

In de naoorlogse jaren kwam het normale leven langzaam weer op gang. Ook op cultureel gebied werden diverse verenigingen opgericht. In Haaksbergen bleek, evenals in vele omliggende plaatsen, behoefte aan een revue. Zo ontstond in 1949 de Haaksbergse revue vanuit het K.A.B.-toneelgezelschap. Op aanraden van de toenmalige wethouder Somhorst besloot Arnold Morsinkhof de kar te trekken.

foto-13

foto-14

 

Samen met Jan Noordink en Alfons van Sark besloot hij Bert Mutter te benaderen en kregen de plannen gestalte.

Het bestuur van de K.A.B. verleende haar medewerking en in 1950 was het eerste optreden van Allo Jannao een feit. Deze eerste revue was direct al een succes. Het doel van de oprichters, om de bezoekers een avond te laten lachen over allerlei zaken en gebeurtenissen werd derhalve gerealiseerd. En wat ooit begon als een gezellige dorpsrevue groeide uit tot een steeds wederkerend evenement van zang, dans en spel, met daarnaast veel aandacht voor het showelement.

Van de vele Twentse revuegezelschappen die na de oorlogsjaren het levenslicht zagen, is de Haaksbergse revue een van de weinigen die het gepresteerd heeft om al bijna 70 jaar onafgebroken, opnieuw een complete revue aan haar bezoekers te presenteren. Nooit hebben de oprichters kunnen vermoeden wat de gevolgen zouden zijn van hun doorzettingsvermogen. Duizenden mensen kunnen tot op de dag van vandaag genieten van hun pionierswerk.

De eerste Haaksbergse revue die geschreven en geregisseerd werd door Bert Mutter gaf een terugblik op de eerste jaren na de oorlog. In deze eerste revue werd het Twentse dialect tot spreektaal gekozen. Een speciaal woord van lof werd door de pers toegeschreven aan de hoofdrolspelers Tone, Graads en Jannao. En zoals de pers omschreef: Dit was wel de eerste revue, maar zal waarschijnlijk niet de laatste zijn. Die woorden zijn maar al te waar gemaakt.